ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLER ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRIYOR  
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLER ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRIYOR

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLER ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRIYOR

Kırklareli'ndeki özel eğitim meslek okulunda eğitim gören otizmli, down sendromlu ve zihinsel engelli öğrenciler, atıkları geri dönüşüme kazandırıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında Kırklareli Bilal Yapıcı Özel Eğitim Meslek Okulu'nda seramik, tarım, mobilya, el sanatları, görsel sanatlar atölyeleri oluşturuldu.
 
Atölyelerde öğrenciler eskiyen okul sıralarından bahçe çitleri, çerçeve ve kesme tahtası, kağıt, karton ve kırılan seramiklerden süs eşyası yapıyor. Çay ocağı ve yemekhaneden çıkan organik atıklarla da gübre üretiyor.
 
Bu çalışmalar ile bir yandan geri dönüşümün önemine dikkat çekiliyor, diğer yandan da öğrencilerin sosyalleşmesi, topluma kazandırılması ve öz güvenlerinin artırılması hedefleniyor. Okulda oluşturulan atölyelerde tüm atıklar geri dönüşüme kazandırılırken, okuldan neredeyse hiç çöp çıkmıyor. Sadece organik olmayan ürünler atılıyor.
 
El sanatları atölyelerinde atık gazete kağıtlarından sepetler yapılıyor, atık kağıtlar işlenerek tohum toplarına çevriliyor. Dönüştürülen tohum topları da doğayla buluşturularak ağaçlandırmaya katkı sağlanıyor.
 
Kompost makinesi ile okuldaki organik atıkların tamamı gübreye dönüştürülüyor. Elde edilen gübrelerin bir kısmını satılıp öğrenciler için gelir elde edilirken, bir kısmı ile de okulda oluşturulan serada marul üretiliyor. Satılan ürünler ile öğrencilerin ve öğretmenlerin sağladığı gelir yılda yaklaşık 200 bin lirayı buluyor.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.