BAKAN ÖZER: 71 İLE NAKİL SAĞLAYACAK KAPASİTEYİ OLUŞTURDUK  
BAKAN ÖZER: 71 İLE NAKİL SAĞLAYACAK KAPASİTEYİ OLUŞTURDUK

BAKAN ÖZER: 71 İLE NAKİL SAĞLAYACAK KAPASİTEYİ OLUŞTURDUK

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya'da İtfaiye AFAD Koordinasyon Merkezinde bölgede yaşanan son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, Malatya'daki temel süreçlerin başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek "Amacımız, vatandaşlarımızın sağlam olan binalara ve konteyner kentlere nakillerini sağlamak. Gerçekten Malatya bu bağlamda çok hızlı ilerledi." dedi.
 
10 binin üzerinde konteyner kent planlamasıyla ilgili çalışmaların nihayetlendiğini bildiren Bakan Özer, bin 110 tane ilk konteyner kentin Malatya'daki vatandaşlara hizmet vermeye başladığını söyledi. Diğer taraftan Özer; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sağlam raporu verilen tüm kamu binalarına memurların ve çalışanların geçtiğini kaydederek bu durumun sağlam binalara geçişin ilk örneği niteliğinde olduğunu dile getirdi. Özer, "İsteğimiz; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hasar tespiti yapılarak sağlam raporu verilen tüm binalara vatandaşlarımızın hızlı bir şekilde geçişlerini sağlamak ve hayatın normal akışını bir an evvel tekrar hayata geçirmek." diye konuştu.
 
Depremden etkilenen illerde Millî Eğitim Bakanlığı ile ilgili yaşanan son gelişmelere değinen Bakan Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Bu 10 ilde 3 milyon 784 bin 411 öğrencimiz var. 212 bin 992 öğretmenimiz görev veriyor. Daha önce almış olduğumuz kararları açıklamıştık. Yani ikinci dönem 10 ilde tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aranmayacak. 10 ilde kurulan çadır merkezleri, yurtlar ve konteyner merkezlerini taşımalı eğitim kapsamına aldık. Yani orada kalan öğrencilerimizi biz ücretsiz olarak okullarımıza götüreceğiz. Sıcak yemeklerini vereceğiz ve tekrar kaldıkları yerlere taşımasını sağlayacağız. Yine ailelerin de istemeleri durumunda çocuklarını diğer illere, 71 ile taşımayla ilgili süreci başlattık. Bu kapsamda ilkokul, ortaokul ve lisede bu 3 milyon 784 bin 411 öğrencimizin 71 ile naklini sağlayacak kadar kapasiteye oluşturduk. Şu ana kadar bu imkândan 5 bin 836 öğrencimiz yararlandı."
 
Bakan Özer, özel öğretim kurumlarının yüzde 3 olan tam bursluluk kapasitesinin depremzedeler için artırılıp yüzde 10'a çıkarıldığını anımsatarak bu kapsamda özel öğretim kurumlarında 110 bin 735 ilave kapasite oluşturulduğunu, şu ana kadar 2 bin 332 öğrencinin yararlandığını belirtti.
 
Özer şunları söyledi: "Şu an itibarıyla 4 bin rehber öğretmen ve psikolojik danışmanımız sahada hizmet veriyor. Vatandaşlarımıza ve çocuklarımıza, psikososyal sağlamlıklarını güçlendirmek için her türlü katkıyı veriyor. Bugün itibariyle bu sayıyı 5 bine çıkartacağız. Sadece Malatya'da değil, 10 ilimizde kurulan çadır kentlerde ve konteyner merkezlerinde psikososyal destek çadırları oluşturduk. Burada rehber öğretmenlerimiz, psikolojik danışmanlarımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tüm ekipleri kütüphaneyle ilgili, kitaplarla ilgili destek veren tüm ekipleriyle birlikte bu çadırlarda çocuklarımıza psikososyal sağlamlıklarını güçlendirmek için her türlü desteği veriyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tüm sanatçıları orada çocuklarımıza aktiviteler yapıyorlar, oyunlar oynatıyorlar. Şu ana kadar bu kapsamda 355 tane psikososyal destek çadırı kurduk. İnşallah, cuma gününe kadar 10 ildeki çadır kentlerin, konteynır merkezlerin ve toplanma yerlerinin tamamında psikososyal destek çadırlarının kurulumunu tamamlayacağız."
 
Sahada görev veren 212 bini aşkın öğretmenin okullar açılmadığı için idari izinde olduğunu ancak ders ücretlerinin tamamının ödeneceğini anlatan Bakan Özer, bugün itibarıyla konu ile ilgili Resmî Gazete'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin yayınlandığını bildirdi. Özer, "Ücret karşılığı derse giren ücretli öğretmenler ve usta öğreticiler de deprem nedeniyle eğitim ara verilen günlerde ücretlerinin tamamını alacaklar." diye konuştu.
 
Bölgede Bakanlığa ait 20 bin 868 bina bulunduğunu belirten Bakan Özer sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm binaların hasar tespiti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından cuma gününe kadar tamamlanmış olacak. Önümüzdeki hafta itibarıyla bu 10 ildeki eğitim planlamasına yönelik hangi ilçelerde, hangi bölgelerde okullarımızı açacağımıza dair tüm çalışmayı hafta sonu itibarıyla tamamlayacağız. İnşallah, önümüzdeki hafta itibariyla bu çalışmaların sonuçlarını da tüm vatandaşlarımızla paylaşacağız. Yine bu kapsamda burada depremzede öğretmenlerimizin ve idari personelimizin diğer illere görevlendirme talepleriyle ilgili, özür tayinleriyle ilgili, diğer illerden buraya gelecek öğretmenlerle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Onların planlamasını, inşallah, önümüzdeki hafta itibarıyla paylaşacağız. 71 ilde 20 Şubat tarihi itibarıyla eğitim öğretime başlıyoruz. Bizim hayatı normalleştirebilmemiz için öncelikli olarak eğitimi normalleştirmemiz gerekiyor çünkü Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin örneklemi değil, evreni. 20 milyon öğrencisi, 1,2 milyon öğretmeni ile nasıl covid sürecinde hızlı bir şekilde normalleşmeyi sağlayarak Türkiye'nin normalleşmesine katkı sunduysak aynı yaklaşımı, aynı deneyimi, inşallah, bu süreçte de uygulayacağız. İl bazlı, ilçe bazlı karar vermeyip okul temelli bir şekilde açma kapamaları yaptıysak aynı deneyimi bu deprem sürecinde de depremzede olan 10 ilimizde uygulayacağız. Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada. İnşallah, hızlı bir şekilde birlik beraberlik içinde bu süreçleri atlatacağız. Çok daha güçlü bir şekilde önümüze bakacağız. Burada çok başarılı bir koordinasyon var. Sayın Bakanımız, Valilerimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, 2. Ordu Komutanımız, Jandarma Komutanımız, İl Emniyet Müdürümüz diğer tüm birimler ile çok başarılı bir şekilde süreçleri yönetiyor. İnşallah, sahadaki o çadırları yavaş yavaş normalleştirip diğer ihtiyaç olan o bölgelere, illere de naklini sağlayacağız. Tekrar başımız sağ olsun."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.