Yurt dışında lisansüstü öğrenim başvuruları başladı  
Yurt dışında lisansüstü öğrenim başvuruları başladı

Yurt dışında lisansüstü öğrenim başvuruları başladı

Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme işlemleri için başvurular başladı.

Yurt dışında lisansüstü öğrenim başvuruları başladı

Bu yıl 1416 sayılı Kanun kapsamında yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek amacıyla gönderilecek öğrencilerin yerleştirme işlemleri için adaylardan tercih alınacak.

Adaylar, tercihlerini bugünden itibaren 9 Ekim´e kadar "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle yapacak. Başvuru kılavuzu Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünün internet sayfasında yayımlandı.

 

Bin 155 öğrenci yurt dışına gidecek

Üniversiteler, Millî Eğitim Bakanlığı ve farklı kamu kurum ile kuruluşlarının nitelikli insan gücüne katkıda bulunmak amacıyla, kanun kapsamında 2017´de, resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora yapmak üzere 393 farklı alanda, 64 ülkeye toplam bin 155 öğrenci gönderilecek. Bu öğrenciler, yerleştikleri tercihlerine göre, dönüşlerinde üniversitelerde öğretim üyesi, Millî Eğitim Bakanlığında uzman ve diğer kamu kurumlarında kılavuzda ilan edilen kadrolarına uygun görevlere atanacak.

 

Adayların, başvuru tarihi bitimine kadar ilgili lisans alanlarından mezun olmaları ve 2012 Sonbahar, 2013 İlkbahar-Sonbahar, 2014 İlkbahar-Sonbahar ve 2015 İlkbahar-Sonbahar, 2016 İlkbahar- Sonbahar ve 2017 İlkbahar dönemlerinde yapılan ALES´te, tercih edilebilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmaları gerekecek. Ayrıca lisans öğrenimiyle ilgili genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden 2,5, 100 üzerinden 65 veya daha yukarı olması şartı aranacak. 1987 ile sonraki yıllarda doğmuş olanların başvuruları kabul edilecek. Şartları taşıyan adayların lisans mezuniyet alanlarına göre başvuruları ve öğrenim görülecek alan tercihleri ÖSYM tarafından alınacak. İlan edilen kontenjan sayısının üç katı aday ALES puan üstünlüğüne göre sözlü sınava çağrılmaya hak kazanacak.

 

Millî Eğitim Bakanlığınca yapılacak sözlü sınavdan sonra, ALES puanının yüzde 40´ı, sözlü sınav puanının yüzde 40´ı ile mezuniyet notunun yüzde 20´si dikkate alınarak hesaplanan yerleştirmede, puanı 70 ve üzeri olan adaylar ÖSYM sistemi üzerinden adına öğrenim görecekleri kurum tercihlerini yapacak. Burslara başvuru için ilk aşamada dil şartı istenmeyecek. Ancak bursa hak kazanıldıktan sonra yeterli yabancı dil puanına sahip olmayan öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelerden kabul almalarını sağlayacak yabancı dil puanlarını alabilmeleri amacıyla, yurt içinde ve yurt dışında dil eğitimi görmelerine imkan tanınacak. Bu eğitimin tüm masrafları bakanlıkça karşılanacak. Öğrenciler yurt içindeki kurslarda belli bir puan aldıktan sonra yurt dışındaki kurslara gönderilecek.

 

Yurt dışında lisansüstü öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, adına gönderildikleri kurumlarda yurt dışında bulundukları sürenin iki katı kadar mecburi hizmet yapacak.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.