TÜRK KONSEYİ EĞİTİM BAKANLARI TOPLANTISI  
TÜRK KONSEYİ EĞİTİM BAKANLARI TOPLANTISI

TÜRK KONSEYİ EĞİTİM BAKANLARI TOPLANTISI

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Eğitim Bakanları 5. Toplantısı, Kırgızistan´ın başkenti Bişkek´te yapıldı.

Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi´nde 6 Nisan 2017´de yapılan Türk Üniversiteler Birliği (TÜRKÜNİB) 3. Genel Kurulu´nda karara bağlanan "Türk Konseyi Türk Üniversiteler Birliği Orhun Değişim Programı Yönetmenliği" ve "Türk Üniversiteler Birliği Ödül Yönergesi" kabul edildi.
 
Toplantıya, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Gülmira Kudayberdiyeva, Azerbaycan Eğitim Bakan Yardımcısı Mahabbat Valiyeva, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Bigari Rüstem Aydarbekulı, Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burcu Eyisoy Dalkıran, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Sabahattin Balcı ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Cengiz Tomar katıldı.
 
Toplantıda Türk dünyasında eğitim alanındaki  iş birliği konuları ele alındı. Bu kapsamda; Türk dünyasında ilk, orta ve lise düzeyindeki eğitim kurumlarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla gelecek dönemde Türk Keneşi üyesi ülkelerdeki eğitim kurumları arasında kardeş ilişkilerin tesis edilmesini öngören "Kardeş Okullar Projesi´ karara bağlandı.
 
Toplantıda ayrıca; ortak tarih, edebiyat ve coğrafya ders kitaplarının yanı sıra "Türk Dünyasının 100 Üstün Figürü" ve "Türk Dünyasında Kutsal Yerler" başlıklı konular üzerinde duruldu.
 
Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından 2009 yılında kurulan Türk Konseyi´nin öncelikleri arasında Türk dünyasında karşılıklı güven ortamının pekiştirilmesi, siyasi dayanışmanın güçlendirilmesi, ekonomik ve teknik iş birliğinin artırılması ile ortak tarihi ve kültürel birikimlerin kayıt altına alınması yer alıyor.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.