Erdem, Demokrasi Şehitleri Meslek ve Dil Okulunun sertifika törenine katıldı  
Erdem, Demokrasi Şehitleri Meslek ve Dil Okulunun sertifika törenine katıldı

Erdem, Demokrasi Şehitleri Meslek ve Dil Okulunun sertifika törenine katıldı

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Suriye Dostluk Derneği tarafından düzenlenen Demokrasi Şehitleri Meslek ve Dil Okulunun ilk mezunlarını verdiği sertifika dağıtım törenine katıldı.

Erdem, Demokrasi Şehitleri Meslek ve Dil Okulunun sertifika törenine katıldı

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, 2011 yılından bu yana Suriyeli göçmenlerden 3 milyonu aşkın insanın Türkiye´de misafir edildiğini hatırlatarak, "Bu sayıyla Türkiye, en fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan ülke olmuştur. Ülkemizde misafir edilen bu insanların başta barınma, güvenlik, sağlık, gıda ve eğitim gibi temel ihtiyaçlar olmak üzere her türlü ihtiyaçlarını karşılamayı kendimize görev bildik.  Birleşmiş Milletler verilerine göre Türkiye, dünyada en çok mülteci barındıran ülke konumundadır." diye konuştu.

 

"Eğitim için ulaşılabilecek son çocuğa kadar çalışacağız"

Suriyeli çocukları en güzel şekilde geleceğe hazırlamak için hassasiyetle çalıştıklarını dile getiren Erdem şunları söyledi: "Eğitim için ulaşılabilecek son çocuğa kadar, bu son çocuğun bizim çocuğumuz olduğu düşüncesiyle, kaygısıyla, iştiyakıyla çalışmaktayız.  Bu çocuklar, geleceğe bizim elimizde, kolumuzda, sınıflarımızda, okullarımızda, eğitimimizle yürümeliler. Biz bir aileyiz. Bu konuda güzel mesafeler kat ettik."

 

Suriye’de yaşanan krizin küresel bir sorun haline geldiğini belirten Erdem, "Topraklarından uzakta, çaresiz durumdaki savaş ve şiddet mağduru sığınmacılar, sığındıkları ülkelerde insanlık onuruna yaraşır şekilde muamele görmelidir. Konuya duyarlı yaklaşmak ve gerekli sorumlulukları yerine getirmek, her ülkenin görevidir.

Dünyanın Suriye’de yaşananlara sessiz kalması milyonlarca çocuğun eğitimsiz kalmasına yol açmaktadır. Eğitimin hedeflerine ulaşması için mevcut savaşların ve savaşlar sonucu oluşan göç dalgalarının bitirilmesi ve güvenliğin tesis edilmesi öncelikli hedef olmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

 

Türkiye’de eğitim çağında 833 bin Suriyeli çocuk bulunduğunu anımsatan Erdem şunları söyledi: "Türkiye olarak, tüm imkanlarımızı seferber ederek bu çocukların yaklaşık 488 bininin eğitime erişimi sağlamış bulunmaktayız. Hedefimiz elbette tüm çocukların eğitime erişimini sağlamaktır.

 

Geçici koruma altında bulunan Suriyeli öğrencilerin okullarımıza kaydolmalarının önünde hukuki engeller kaldırılmış olup fiziki engellerin kaldırılması için yeni okul inşaatları ile kapasite artırım çalışmaları devam etmektedir. Bu öğrencilerin okullara devamı ve Türk akranları ile eşit şartlarda ve kalitede eğitim görmeleri için Bakanlığımızca program ve proje çalışmaları başlatılmıştır."

 

Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyelilere yönelik çalışmaların iki ana çerçeve üzerinden yürütüldüğünü kaydeden Erdem, "Bunlardan birincisi; Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış olarak yaşamlarını sürdüren Suriyelilerin, Türk vatandaşları ile birlikte, mevcut eğitim sistemine dâhil edilerek hizmetlere erişimlerinin sağlanmasıdır. Eğitim çağındaki 833 bin Suriyeli çocuğun kademeli olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullara kaydedilmesi çalışmaları devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 193 bin 430 öğrenci eğitim görmektedir. Resmi ve özel okullara Suriyeli öğrencilerin kayıtlarının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. İkinci uygulama ise; geçici barınma merkezlerinde ve Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde “geçici eğitim merkezleri” açılmasıdır. 22 ilimizdeki 425 geçici eğitim merkezinde 294 bin 112 öğrenci eğitim görmektedir. Bu merkezlerde Türk öğretmenler Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretirken, gönüllü Suriyeli öğretmenler ise diğer dersleri anadillerinde aktarmaktadır. Bu sayede çocukların sene kaybı yaşamadan eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmeleri ve aynı süre içerisinde Türkçe öğrenerek Türk eğitim sistemine dâhil edilmeleri hedeflenmektedir." diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın sıkça konuşmalarında altını çizdiği gibi Türkiye´nin mazlumlara ´belde-i emin´ olduğunu ifade eden Erdem, "Bu durum, bu toprakların özelliği ve mazluma şefkat kucağını açma, bu milletin değişmez bir seciyesidir." diye konuştu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.