Bakan Albayrak, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü değerlendirme toplantısına katıldı  
Bakan Albayrak, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü değerlendirme toplantısına katıldı

Bakan Albayrak, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü değerlendirme toplantısına katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul´da düzenlenen "2023 Vizyonu Doğrultusunda Türkiye´nin Yetişmiş İnsan Gücü/Ülke-Bölge Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları ve Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.

Bakan Albayrak, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü değerlendirme toplantısına katıldı

Toplantı kapsamında bursiyerlerle bir araya gelen Albayrak, eğitim anlamında Türkiye´nin geldiği aşamanın önemine işaret ederek, yurt dışında bulunmanın, okumanın, tahsil edilen bilgi ve tecrübenin Türkiye´ye aktarılmasının mühim olduğunu vurguladı. Albayrak şöyle devam etti: "21. yüzyıl zor bir yüzyıl olacak. Yeni yüzyılın kodlarını, sistematiğini, sosyolojik sahadaki etkilerini ve yeni gelen kuşakları, bireysel ve toplumsal okumalarını, bunun ekonomik, siyasi ve ticari yansımalarını çok yakından takip etmemiz gereken bir dönemdeyiz." Albayrak, 15 Temmuz darbe girişimine değinerek Türkiye´nin, tarihinde çok darbeler yaşadığını ancak 15 Temmuz´daki gibisini şimdiye dek görmediğini söyledi.

 

Albayrak, bundan sonraki süreçte Türkiye´nin bekası noktasında her vatandaşa önemli sorumluluk düştüğünü, herkesin en iyisini yapması, akıl ve alın terini akıtması gerektiğini belirterek, bursiyerlere, gittikleri ülkelerde bu sorumluluk ve bilinçle hareket etmeleri önerisinde bulundu. Albayrak, Türkiye´yi yeni yüzyıla hazırlama noktasında herkesin büyük sorumluluğu olduğunu vurguladı. Kim ne derse desin Türkiye´nin çok güçlü bir ülke olduğunu, daha da güçlü olmak için adımlar atıldığını kaydeden Albayrak, geri bırakılmak istenen topluluklara sokulan "Bizden bir şey olmaz, yapamayız" türünden hastalıklara karşı uyanık ve dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

 

“Hayaller farklı olsa da herkesin geleceği Türkiye´nin geleceğinde birleşiyor”

Albayrak, hayalleri farklı olsa da herkesin geleceğinin Türkiye´nin geleceğinde birleştiğini ifade etti. Albayrak, 15 Temmuz sonrası yaşanan birlik ve beraberlik iklimine değinerek, Türkiye´de görüş farklılıkları olsa da her vatandaşın bir, beraber ve kardeş olduğunu vurguladı. İhanet içinde olan insanlar olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Albayrak, bunların azınlıkta olduğunu, sonunda doğruluk ve hakkın kazanacağını, bu anlamda dünyadaki ülkelerle dost olunması gerektiğini söyledi.

 

Bakanlık bünyesinde yaptıkları çalışmalar hakkında bursiyerlere bilgi veren Albayrak, şunları kaydetti: "Millî ve yerli politikalar diyoruz. Bunun temelini, ruhunu oluşturacak milli enerji ve maden politikası diyoruz. Bir yere doğru hızla gidiyoruz. Türkiye´nin bağımlılığına, ekonomik anlamda gücüne, bölgesel etkinliğine, diplomasisine, enerjisine etki edecek bir stratejiyle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Her bir kurumumuz, her bir bireyimiz yaptığı işin en önemli iş olduğunu ve bunun en iyisini yapma noktasında vebal ve sorumluluk taşıdığını bir an dahi unutmadan, alın terinin ötesinde akıl terini de akıttığı sürece bu ülkenin, bu milletin sırtı yere gelmez. Bu ülkenin sizlerden, bizlerden çok büyük beklentisi var, bir an olsun unutmayalım. Hele de 15 Temmuz´dan sonra... Kim ne derse desin, kim ne zihin okumaya çalışırsa çalışsın, kim neyi üzerimize yapıştırmaya çalışırsa çalışsın, dere akar yatağını bulur. Eninde sonunda hak kazanır, doğruluk kazanır."

 

Türkiye´nin sosyal bilimler konusunda yetişmiş insan gücü açığı kapatılacak

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ise Türkiye´nin sosyal bilimler konusunda yetişmiş insan gücü açığının kapatılacağını dile getirerek, şunları söyledi: "Uluslararası bir olay oluyor veya Türkiye´nin uluslararası bir sıkıntısı oluyor bir çoğu gazeteci olmak üzere aynı kişiler çıkıp konuşuyor televizyonlarda. Güney Afrika´da da bir olay olsa aynı kişi konuşuyor, Güney Amerika´da bir halk hareketi veya ekonomik sıkıntı olduğunda aynı kişiler konuşuyor, Çin´de bir olay olduğunda yine aynı kişiler konuşuyor. Bu kesinlikle Türkiye´ye yakışmayan bir durum. Üniversitelerimizde bu konulara çalışan akademisyen yok. Düşünce ve kamu kuruluşlarımızda da yok. Sizler ülke, bölge konularında uzman olarak, yetişmiş ve konuya hakim olarak Türkiye´ye dönüp hizmet vereceksiniz. Biz bunun için bu süreci başlattık."

14 Ağustos´ta başlayan toplantı bugün sona erdi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.